A Carcosa-kampány egy több mint két éve zajló szerepjátékos történetfolyam, amely epizodikus felépítésében a népszerű tévésorozatok mintáját követi, tartalmában pedig túlmutat a kalandozó-kliséken, inkább – a Pendragonhoz vagy az Ars Magicához hasonlatosan – dinasztikus jellegű. Ugyanakkor átveszi a szerepjátékos indie-mozgalom egyes újításait is, például a játékosok olykor mesélői funkciókat gyakorolnak és maguk alakítják a környezetüket. A szabályváz, amit a játékhoz használunk, a d20-as rendszer egyik házi változata, a szerepjátékos szubkultúra régi jó hagyományai szerint teljesen felismerhetetlenné barkácsolva. Aki pedig ezt a sok badarságot összehordta, az a kampány mesélője, Raoul Renier, civil nevén Kornya Zsolt. (Meghajlás, kalaplengetés.)

A Carcosa-kampány háttérvilága nagy vonalakban a XVI-XVII. századi Európának felel meg, némi fantasy-beütéssel. Létezik tehát mágia – de nem mindennapos nagyüzemként, hanem a beavatott kevesek tudományaként; az emberen kívül vannak más értelmes fajok – de szerepük marginális, lélekszámuk csekély, kultúrájuk beolvadó vagy rejtőzködő; az istenek olykor csodatévő erővel ruházzák fel híveiket – de hasraütéses alapon kreált politeista kultuszok helyett történelmi vallásokkal és felekezetekkel találkozunk. Lényegében egy kvázi-historikus szettingről van szó, amelyet az új játékos némi történelmi tudásanyag birtokában eleve ismerősnek fog találni, nem szükséges hozzá vaskos világleírásokban elmélyednie. Eleinte a háttérvilág szándékosan elnagyolt és körvonalazatlan volt; később, ahogy a kampány kibontakozott, egyes területek fókuszba kerültek, s a játékosok – a mesélő támogatásával – részletesen kidolgozták őket.

A kampány alapkoncepciója, hogy a karakterek valamennyien egy ősrégi, dúsgazdag arisztokrata család sarjai; ezt a családot hívják Carcosának. A Carcosa família velejéig gonosz, méghozzá nem holmi szánalmas vagy kisszerű módon, hanem grandiózus, epikus távlatokban. A Carcosák mind egomániás, vérengző, perverz és aljas bitangok, akik semmibe veszik mások életét és méltóságát, s hagyományos mércével mérve egytől egyig őrültek. Ők persze a maguk részéről kiválasztottnak tartják magukat, akik uralkodásra születtek és nem vonatkoznak rájuk a közönséges halandókra irányadó erkölcsi szabályok. Hangsúlyoznám, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsenek erkölcseik – hanem azt, hogy maguk alakítják ki a saját erkölcseiket, minden egyes családtag a személyére szabva.

Az egyetlen általános morális alapelv, hogy a vér összetart: a dinasztián belül nincs sem nyílt, sem leplezett viszálykodás, a családtagok automatikusan összezárnak a külvilággal szemben, s még akkor is maximálisan támogatják egymást, ha máskülönben nézeteltérések vannak közöttük. Az előző Carcosa-nemzedék megfeledkezett erről a kemény igazságról, és súlyos árat fizettek érte: alpesi sasfészküket porig rombolta és felégette a gonoszságuk ellen zúduló tömegmozgalom, amelyben a kaszára-nyársra kapott jobbágyok éppúgy képviselve voltak, mint a birodalmi zászlósurak; a rejtőző tündenép vadászai éppúgy, mint az anyaszentegyház kereszttel és üszökkel purgáló inkvizítorai. A túlélők a szomszédos frank királyságba menekültek, s politikai emigránsként hamarosan nagy tekintélyre és befolyásra tettek szert, bár vagyonuk és hatalmuk meg sem közelíti az előző generációét. A tanulságot mindazonáltal levonták: a nyüvek zsizsegő serege a legnemesebb vadat is leterítheti, ha semmibe nézi őket és elmerül a falkatársaival folytatott torzsalkodásokban. A Carcosák nem követik el kétszer ugyanazt a hibát.

Lucifer Carcosa bukása
(Hangulatzenéért kattints ide)

A Carcosa-játékosok gonosz archetípusokat személyesítenek meg, akiket film- vagy olvasményélményeik alapján dolgoznak ki; megalkothatják például családtagnak Darth Vadert vagy Jokert vagy Tyrion Lannistert vagy a wuxia-filmek Fehér Hajú Menyasszonyát. A karakteralkotás hangsúlyosan nem a szabályrendszerből indul ki, éppen ellenkezőleg; miután megvan a koncepció, a mesélő a játékossal együttműködve alakítja ki hozzá a játéktechnikai kereteket. Ilyen módon minden Carcosa-sarj önálló, egyszemélyes osztályt vagy kasztot (class) képez, személyre szabott specialitásokkal és fejlődéselemekkel. A karakterek első szinten indulnak ugyan, de valóban kiemelkednek a közönséges halandók közül: hogy közkeletű fogalmazással éljünk, agyon vannak tápolva, méghozzá mesélői jóváhagyással, sőt segítséggel. A Carcosa-kampányban a játékélményt a játékosok és a mesélő által közösen kialakított narratíva adja; mivel ehhez versengés helyett együttműködésre van szükség, a játékegyensúly fenntartása nem szerepel a prioritások között.

A személynevén kívül minden családtag fel van ruházva egy állandó jelzővel is, amely mintegy fogalmilag sűrítve tükrözi az általa megtestesített gonosz archetípust. Ily módon már az egyszerű bemutatkozás is kompakt képet ad az egyes Carcosákról, hosszadalmas karakterleírások nélkül. A családnak pillanatnyilag huszonnégy nevesített élő tagja van, ám ez a kör szabadon bővíthető. (Feltételezve, hogy egyes kuzinok távoli tájakon munkálkodnak a saját ügyes-bajos dolgaikban.) Íme, a betűrendbe szedett névlista:

Aldimar Carcosa, a Vadak Ura ♂
Artemus Carcosa, a Penge ♂
Belzador Carcosa, a Tükörálarc ?
Benjamin Carcosa, az Ínyesmester ♂
Eibon Carcosa, a Kapuőr ♂
Emmanuel Carcosa, a Szürke Eminenciás ♂
Evoryn Carcosa, a Fekete Özvegy ♀
Furore Carcosa, a Lángvirág ♀
Hasdrubal Carcosa, az Őrült Lovag ♂
Hellehild Carcosa, a Pokolmacska ♀
Humungus Carcosa, a Kertész ♂
Ibramel Carcosa, a Tengerek Vándora ♂
Leonor Carcosa, a Falkaanya ♀
Liliar Carcosa, a Kicsi Szépség ♀
Nichien Carcosa, a Bűnösök Ostora ♀
Paulinus Carcosa, a Tiszteletes ♂
Paviano Carcosa, a Ripacs ♂
Rhodope Carcosa, a Jégkirálynő ♀
Rigorel Carcosa, az Átokmester ♂
Santiago Carcosa, a Komposztáló ♂
Sophia Carcosa, a Vértáncosnő ♀
"Névtelen" Carcosa, a Krónikás ♂
Vylhva Carcosa, a Holdboszorkány ♀
William Carcosa, a Manipulátor ♂

A továbbiakban a Carcosák egyenként be fognak mutatkozni, rövid szöveggel, portréval és zenei aláfestéssel. Terveink között szerepel még egy térkép a Carcosa-kampány Európájáról; valamint hamarosan elkezdjük majd a Carcosa-kalandok krónikájának közzétételét. (E bevezető megírásának időpontjában készülünk a 22-23. epizódra.)


 

A mi pontjaink: (5/5)
A ti pontjaitok: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://carcosa.blog.hu/api/trackback/id/tr951758013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ungurján Carcosa 2010.02.16. 19:43:03

Infection!
Üdvözöllek a ˝család˝ nevében, remélem szórakoztatónak, esetleg tanulságosnak találod karaktereink kalandjait. Mint a családi Krónikás, és admininsztrátor örömmel állok rendelkezésedre bármiben.

Maradok tisztelettel!

Infection 2010.02.17. 07:46:43

Nagyon köszönöm! Számíthattok rám, mint rendszeres olvasóra. :)

Azar Anahid 2010.02.19. 21:28:17

Az Anahid rokonság nevében üdvözletemet küldöm a Fehérhegyi Királyságból, vagyis pontosabban jelenleg az Indiákról.

Furore Carcosa 2010.02.20. 10:20:44

Hozott a Sátán, kedves kuzin! Úgy látom, szépen kezdünk itt összegyűlni.

tar 2010.02.23. 11:13:24

Ígértesnek tűnnek az eme család tagjairól szőtt történetek. Érdeklődő figyelemmel fogom kisérni sorsuk további alakulását.
Éhségem és szomjam eme történetekre oly hatalmas, hogy gyorsabb közzétételre vágyik. (bár tudom, hogy pennával és pergamennel nem lehet kielégíteni ily felfokozott érdeklődést, az írói hangulatról már nem is beszélve) :)

Ungurján Carcosa 2010.02.23. 14:06:07

Tar!

Úgy tervezzük, hogy hetente két cikk jelenik majd meg közvetlenül a Carcosa kampányról, és jelenleg egy fél évre előre megvan az anyagunk hozzájuk. Ha ez nem elégíti ki az igényeket, lehet, hogy extra publikációkkal is tudunk szolgálni a nagyérdeműnek.
És természetesen, minden családtag nevében üdvözöllek itt!

tar 2010.02.24. 12:30:00

@Ungurján Carcosa:
Köszönet a szíves fogadtatásért!
A heti 2 "frissítés" jól hangzik, bár ami engem illet szívesen olvasnám sűrűbben is a kalandokat, de azt sem szeretném, ha gyorsan kifogynál/kifogynátok a közölnivalóból (ill. nehogy már az én egyéni igényeim határozzák meg a közlés gyorsaságát :).
Ugyanakkor ha a 2 közlés mellé néha még beraknátok az "extra" publikációkat, érdekességeket, stb. annak nagyon örülnék.

Furore Carcosa 2010.02.25. 10:04:13

Szia, Tar!

Gyors kifogyástól nem kell tartani. Huszonvalahány kalandról van kész krónikánk, háttérrel és kiegészítőkkel és levelezéssel. Úgyhogy Ungurján kuzin nagyon konzervatív volt, amikor fél évre előre meglévő anyagról beszélt.

Khorne 2010.03.06. 10:13:31

Sziasztok!

Nagyon tetszik az alapötlet, Zsolt áldásával majd csatlakozok valamikor (úgy néz ki). Addig is beleélem magam a világ hangulatába.

Üdv:
Szécsi Úr Debrecenből

Ungurján Carcosa 2010.03.06. 16:16:43

Üdv Khorne!

Csak nem egy újabb kuzin fog előkerülni távoli tájakról?

Khorne 2010.03.07. 09:36:43

Üdv!

Én személy szerint nagyon remélem, hogy így lesz. Már csak a karakter jellemének kell letisztulnia, valamint a részleteket kell átbeszélni.

Furore Carcosa 2010.03.08. 09:47:17

Forró csók minden rokonnak, akitől kaptam nőnapi üdvözletet. A többi bunkó meg égjen ítéletnapig a pokol tüzén!

Ungurján Carcosa 2010.03.08. 14:33:58

Furore kedves, mielőtt teljes joggal felháborodnál, engedd meg, hogy száz szál Carcosa rózsa kíséretében minden férfi kuzin nevében üdvözöljelek eme nap alkalmából, minden Carcosa és Anahid hölggyel egyetemben.

Ungurján Carcosa 2010.03.11. 18:25:04

Drága Ví!

Ugyanaz mint nálatok az Újvilágban az unga-bunga, csak illemtani körítéssel.

mr nemo 2010.03.13. 08:55:21

Érdekes újítás a szerepjátékos blog és a d20 újraértelmezés is. Fel is vettem a kedvencek közé.

A zenéknek lehet tudni az előadóikat? Van köztük pár, ami komolyabban érdekelne.

Ungurján Carcosa 2010.03.13. 09:51:44

@mr nemo:

Szívesen összeszedem Neked az előadókat és számcímeket, bár ennek a stílusnak nem én vagyok a szakértője. Ha konkrét cikk konkrét zenéje érdekel, csak írd meg melyik, ha mind, akkor elkezdem összeszedni az adatokat.

mr nemo 2010.03.13. 14:13:53

Előre is köszönöm!

Ami érdekelne:

1. In the winter forest
2. Evoryn Carcosa - Black widow
3. Weaver of dakr silks

A karakterek amúgy kellően betegek :-)

Ungurján Carcosa 2010.03.13. 14:39:44

Mr Nemo!

Az „In the Winter Forest” eredeti címe és előadója: ELFFOR – Jaboren Basoa

„Evoryn Carcosa - Black Widow” a Persephone nevű zenekar Black Widow című száma.

A Weaver of Dark Silks pedig az Angtoria Six Feet Under is not Enough című alkotása.

Furore Carcosa 2010.03.14. 10:53:48

Parányi helyesbítés, Ungurján kuzin:

Six Feet Under Is Not Deep Enough

Ungurján Carcosa 2010.03.14. 13:33:05

Igazad van Furore drágám, köszönöm a helyreigazítást.

Emmanuel Carcosa 2010.03.14. 15:03:23

Kedves Ungurján!
Nem teljesen ugyanaz. Az újvilágan, ahol saját készítésű edényt ajándékoznak a nőstényeknek az unga-bunga reményében, nem épülhetett ki az az ajándék és virágkereskedelem, ami itt nálunk kialakulhatott "illemtani körítés" hatására (amivel ugyanazt az elemi vágyat palástolják, no persze csak annyira, amennyire a vélt jóizlés és a látszólagos szűzi erény megkívánja).
Márpediglen szerény véleményem szerint ennek a napnak is, mint amiként Szent Valentin napjának is a legfontosabb hozadéka a nagy profitot hozó kereskedelem - mint mondani szoktam: nyugtakiadással dicsérd a napot!

Vylhva Carcosa 2010.03.14. 19:37:08

Nem igazán értem, miket zagyváltok itt össze a Nőnapról, drága fivéreim, viszont az biztos, ha felizzik az ágyékom, nem a kereskedelemre gondolok.

Humungus Carcosa 2010.03.15. 23:20:50

Gyökérmély Tiszteletem Kuzinok!
Azt hiszem a család hölgytagjait illőbben is meg tudom ajándékozni, mellőzve a lassan rothadó, mesterségesen szaporított, gyommá korcsosított növényi szaporítószerveket. A természetes szépségű vadvirágoknál - amiket még nem téptek ki a földből - kevés szebb dolog létezik a világon. Csak el kell tüntetni hozzá pár undorítóan rendezett kertet.

Vylhva Carcosa 2010.03.19. 21:00:55

Nahát, Humungus kuzin, ez igazán szívhez szóló kedvesség!

Furore Carcosa 2010.03.26. 12:23:34

Mint a család önjelölt ünnepnap-felelőse, ezúton köszöntelek névnapod alkalmából, drága Emmanuel kuzin! Velünk az Úr... (Legalábbis veled biztosan, amilyen gyakran emlegeted.)

Emmanuel Carcosa 2010.03.27. 20:16:01

Köszönöm, Drága Kuzin, Neked, s mindazoknak, kik megemlékezének rólam e jeles napon. S valóban, "Velünk az Úr", mint nevem is igéri: a Carcosa családdal is van általam, e megszentelő vérköteléket adó frigy által... (még ha egyes jóakaróink szerint csak és kizárólag e formában kerülhettünk is legközelebb az Úrhoz).
Legszebb ajándékom e napon köszöntő szavaid valának, s csak remélni merem, hogy senki nem terheli magát azzal, hogy komoly adósságba verve engem értékes ajándékkal kívánna meglepni...

Ungurján Carcosa 2010.03.27. 23:46:28

Emmanuel kuzin, Te szinte a gondolatainkban olvasol!

De ha már így lebuktam, mindenképp fogadd e tőlem, meglepetésként eme levelemhez csatolva, – ehhez ragaszkodom – a paradysi Szent Bethesda székesegyház és akadémia első, komoly adósságba verő számláját.
Kéretik kifizetni a hónap végéig.
Emmanuel, hogy mi lenne velünk nélküled…

Emmanuel Carcosa 2010.03.30. 11:05:16

Egyetlen Ungurjánom! Az finom lesz, nem is tudom, mikor fizettem ki utoljára ilyen volumenű váltót a kedvetekért...
Remélem, hogy ebben a magas összegben benne van a Fogacer kanonok igényeinek megfelelő elhelyezést biztosító lakrészek kialakítása is.
S a kérdésedre válaszolva: ne is foglalkoztasson a gondolat, mert ha az Úr el tudta volna képzelni nélkülem a Carcosa családot, akkor nem teremtett volna meg engem...

Furore Carcosa 2010.03.31. 09:28:40

Még mindig nem értem, mi a fenének renováltattuk azt a vacak székesegyházat, és pláne minek alapítottunk mellette líceumot hátrányos helyzetű nemesifjak számára.

Ungurján Carcosa 2010.03.31. 15:45:52

Hogyne tudnád Drága, hogyne tudnád; soha nem hazudok, és egy postumus örökbefogadás költséges dolog manapság.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2010.07.11. 00:39:55

Már régóta meg akartam kérdezni: egy játékosnak csak egy karaktere van, vagy van olyan játékos, akinek több karaktere is van, és az aktuális kaland kívánalmai szerint válogat közöttük?

Furore Carcosa 2010.07.12. 09:07:39

Minden játékosnak szigorúan csak egy karaktere van, bár az előfordul, hogy ha a játékos valami miatt kiszáll, a karaktere NJK-ként fut tovább, például Ben bácsi és Sophie néni esetében.

Furore Carcosa 2010.07.16. 21:25:10

A női szakasz kipúderozta az orrát; most már vannak cuki kis avatárképeink. Köszi szépen a tevékeny segítséget és közreműködést, William kuzin!
süti beállítások módosítása