Az Átokmester vendégszerető lakhelye
(Hangulatzenéért kattints ide.)

Drága leányom!

Biztosíthatlak róla, hogy senki nem kíván szobafogságra vetni vagy bárminő formában korlátozni a mozgásszabadságodban. Mi Carcosák vagyunk, mentesek a közönséges halandók szűk látókörű előítéleteitől: mióta a világ világ, mindig nyitott szellemben neveltük a gyermekeinket, a fiúsarjakat éppúgy, mint a leányokat. Ámde be kell látnod, hogy komoly hibát követtél el, mely akár végzetesnek is bizonyulhatott volna, s menekülésedet csupán rokonaid áldozatkész fáradozásának köszönheted. Ilyesféle kellemetlenségek mindenkivel megeshetnek alkalmanként, rendszeres gyakorlatot azonban nem csinálhatunk belőlük. Te vagy közülünk a legfiatalabb, de lassan már felnőttkorba lépsz; meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy nem maradhatsz örökké a család üdvöskéje. Ha nem állsz a saját lábadra, sohasem tudod majd törleszteni a tartozásaidat, épp ellenkezőleg: egyre csak szaporodni fognak.

Azt írod, a terved jó volt, csak az előre nem látható körülmények döntötték romba. Drága leányom, a tervek már csak ilyenek: szerfölött ritkán válnak be pontosan úgy, ahogyan azt az ember előre elképzeli. Előre nem látható körülmények mindig lesznek, s az igazi Carcosa többek között arról ismerszik meg, hogy sohasem jön zavarba tőlük, hanem rugalmasan igazodik hozzájuk és folyamatosan módosítja a stratégiáját. Ha már az első napon meggyilkolod azt a senkiházi flagellánst, nem kerültél volna kínos szituációba később, a rablók jelentkezésekor. Te ehelyett a halogatás taktikáját választottad, átengedve ellenségednek a kezdeményezést; ráadásul a helyzetfelmérést mindvégig a zarándokcsapatra korlátoztad, eszedbe sem jutott, hogy külső tényezők is felmerülhetnek - amivel pedig Khunt erdejében számolnod kellett volna. Nem pirongatni akarlak, de mint igen helyesen hangsúlyoztad, a pátyolgatás nem vezet sehová; így hát kénytelen vagyok rámutatni, mennyire hiányzott a viselkedésedből a megfontoltság és a körültekintés. A tehetségedet csak akkor bontakoztathatod ki, ha módod nyílik az önálló tapasztalatgyűjtésre, ebben egyetértünk. Kellő támogatás és felügyelet híján azonban sajnos semmi biztosíték nincs rá, hogy ez a tapasztalatgyűjtés nem torkollik ismét a mostanihoz hasonló balesetekbe.

Ebből a szempontból mérlegelve a helyzetet úgy látom, a Carcosa kastély talán nem a legmegfelelőbb környezet számodra. Névtelen tudósember, nincs pedagógiai vénája, ráadásul eléggé lekötik a birtokigazgatással járó teendők; Humungus szinte minden idejét a vadasparknak szenteli, Belzador pedig csak napi egy-két órát tölt a tükrein kívül. Márpedig neked, kicsi Liliar, szükséged van valakire, aki nem csupán az elméd pallérozásával törődik, hanem gyakorlati útmutatást is tud nyújtani, hogyan igazodj el az élet kelepcékkel teli útvesztőjében.

A választás rajtad áll, édes leányom: a következő esztendőre vagy Sophie nénédhez költözöl Paradysbe, vagy hozzám Métisantba. Mindketten kész vagyunk szállást biztosítani számodra és foglalkozni veled. Ami az én hajlékomat illeti, egyesek talán úgy vélik, nem való egy zsenge korú hajadonnak; a hangulata kétségkívül kissé spártaibb annál, amit a kastélyban megszokhattál. Amennyiben nem tudsz lemondani a csillogásról meg a társasági életről, akkor Sophie kuzin paradysi palotáját javaslom neked - illetve a Montmirail családét, ahol ő a bennlakó tánc- és illemtanár. Figyelmeztetlek azonban, hogy a nevelés terén Sophie sokkal szigorúbb elveket vall nálam, elvégre én csupán a katolikus anyaszentegyház felkent inkvizítora vagyok. Egyébként Evoryn nénéd is felajánlotta a segítségét, de az ő gyászéve nemsoká lejár, és ki fog költözni a moissaci zárdából, így hát két lehetőséged maradt. A hintód a személyes poggyászoddal már útra kész, lábadozásod alatt Névtelen öcsém mindent elintézett. Kérlek, ne mulassz el két héten belül értesíteni minket, melyikünk mellett döntöttél.

Addig is atyai szeretettel ölel öreg nagybátyád,

Megjegyzés: A két meghívás közül a Kicsi Szépség érett megfontolás után végül Rigorel bácsi ajánlatát fogadta el.

A mi pontjaink: (4/5)
A ti pontjaitok: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://carcosa.blog.hu/api/trackback/id/tr922123396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tar 2010.07.04. 18:22:21

"A két meghívás közül a Kicsi Szépség érett megfontolás után végül Rigorel bácsi ajánlatát fogadta el"

És milyen helyesen tette. Az eddigiek alapján meggyőződésem, hogy Rigorel Carcosa egyike a legalkalmasabb pártfogóknak az esetben, ha valamely bohó ifjú helyes, felelős útra tereléséről van szó. (személyes vélemény: karaktere az egyik személyes kedvencem Hasdrubal és Humungus előtt)
süti beállítások módosítása