A Fekete Özvegy Khuntba érkezik
(Hangulatzenéért kattints ide)

Drága rokonaim!

Örömmel tudatom veletek, hogy ismét módomban áll tevőlegesen bekapcsolódni a családi ügyek intézésébe: lejárt ugyanis a gyászév, amelyre az illendőség kötelezett Vermandois herceg – igen szeretett harmadik férjemuram – tragikus elhunyta után, s immár jóhírem sérelme nélkül elhagyhatom a szentéletű apácák moissaci közösségét, akiket dicséretesen jámbornak találtam ugyan, ám egyszersmind kissé hisztérikusnak. Bizonyára a bezártság és a sok böjtölés viseli meg az idegzetüket.

Őszintén megmondom, nem vágyok vissza Paradysbe: a zárdában egészen megszoktam a csendes, elmélkedő életet, Hellehild húgom pedig helytállt a régi posztomon, remekül képviseli érdekeinket a királyi udvarban. Másfelől viszont az a kilátás sem túlzottan lelkesít, hogy visszavonuljak özvegyi jogon bírt birtokaimra, buzgó semmittevéssel fecsérelni az időt a hímzőráma és a breviárium mellett. Végül alapos megfontolás úgy döntöttem, hogy Humungushoz költözök Khunt erdejébe. Ott távol leszek a világ lármájától, mégis lesz rá lehetőségem, hogy a család javára munkálkodjak. Egy új tartomány kiépítése komoly feladat, kivált ilyen zavaros lokálpolitikai helyzetben; Humungusnak elkél a segítség, nehogy elaprózza magát a sok tennivaló között.

Egy javaslatom mindjárt volna, részben praktikus, részben morális megfontolásból: hagyjunk föl az értelmetlen és barbár genocídiummal, amit a xaarxi jövevények ellen folytatunk! Természetes, hogy kissé zaklatottan viselkednek, hiszen elvesztették az anyakirálynőjüket; de éppen ennek a Talildor nevű fiúnak a példája mutatja, hogy ha valaki felkarolja őket és gondot visel rájuk, odaadó hűséggel viszonozzák a szeretetét. Amire egy zavart elméjű tövistünde képes, arra én is; sőt, merem állítani, hogy akár sokkalta többre. És ha már ilyen alkalom kínálkozik, miért hagynánk kihasználatlanul?

Felhívnám rá a figyelmeteket, hogy a világokat elválasztó határfalak egyes helyeken vékonyabbak a szokásosnál, és Khunt ősidők óta ezek közé tartozik. Nem ez az első alkalom, hogy idegen életformák vándorolnak be ide; az erdőnek épp azért olyan rossz a híre, mert mindig befogadta és a saját képére formálta őket. A folyamat teljesen természetes, nem hadakozni kell ellene, hanem ellenőrzés alá vonni: bővíteni az erőforrások körét az oktalan elpocséklásuk helyett.

Talildor lényegében fegyvernek használja a xaarxi pókokat, jellegzetes férfiúi korlátoltsággal. Én inkább a pókselyemre gondolok, meg a Voniktól vásárolt takácsrabszolgákra. Ha sikerülne kerítenünk még pár ilyen tündérkét, csak egy sor szövőszéket kellene felállítani, hogy gazdaságilag is megvessük az új Carcosa-tartomány alapjait. Más körülmények közt ez nem volna könnyű feladat, de a háborús viszonyok alighanem megkönnyítik majd a szükséges munkaerő beszerzését.

Valószínűnek tartom, hogy ha a Töviskirályságban kitör a polgárháború, mindkét fél megpróbál szövetségesnek megnyerni minket. Egyetértek Williammel, semmiféleképpen sem szabad elkötelezni magunkat; ettől azonban még nyugodtan hitegethetjük őket. Minél ügyesebben csináljuk, annál több hasznot húzhatunk belőle, hiszen igyekeznek majd a kedvünkben járni és lekenyerezni bennünket. Persze vigyázni kell, nehogy túl mohók vagy túl átlátszóak legyünk; ez a játszma józanságot, empátiát és hidegvért igényel.

A kíséretemmel előreláthatólag egy hét múlva érkezem Khuntba; addig arra kérnélek, Humungus, légy szíves számomra valamiféle szálláshelyet előkészíteni. Tudom, hogy a tündékkel kötött szerződés értelmében nem emelhetsz a tartományodban mesterséges építményeket; nekem azonban nincsenek nagy igényeim, valamelyik régi pogány sírdomb is tökéletesen megfelel, csak takaríttasd ki előtte alaposan.

Csókol mindannyiótokat:

A mi pontjaink: (5/5)
A ti pontjaitok: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://carcosa.blog.hu/api/trackback/id/tr122288401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása