"Por a porhoz…"
(Hangulatzenéért kattints ide.)

A Carcosa család ibériai ágának nincs olyan markáns identitása, mint a szlávnak, a normannak vagy a levanteinek. Történetéből hiányzik a folyamatosság: ide ugyanis azokat a családtagokat soroljuk, akik beházasodtak a két szövetséges ibériai vérvonalba – a Sandalfónba, illetve az Urgellbe –, majd a félszigetre költözve mind értékrendben, mind viselkedésben hasonultak a befogadó famíliákhoz, és néhány nemzedék alatt maradéktalanul beolvadtak. Következésképpen nincs önálló hatalmi struktúrájuk, nem alakítottak ki saját tradíciókat; régi kötődéseiket azonban megőrizték, mintegy dinasztikus habarcsot képezve, amely szilárd egységbe forrasztja a kontinentális Carcosákat ibériai rokonaikkal. Hogy a szövetség ne fakuljon feledésbe, minden generációban új házasságokkal erősítették meg.

A legutóbbi ezek közül Berengar Carcosa frigye volt Honorata Sandalfónnal, amelyből két fiúgyermek született: Cristoforo és Santiago. Cristoforo korán házasodott, és már felnőtt férfiemberként utazott el apjával ama balvégzetű családi nagytanácsra, ahol mindketten halálukat lelték, mikor a Carcosák ellenségei egy gyilkos erejű csapással kis híján végromlásba döntötték az egész vérvonalat. Santiagót ifjú kora miatt otthon hagyták, így ő megmenekült. Mivel az édesanyja már néhány évvel korábban elhunyt, neveltetéséről a nagyanyja és a sógornője gondoskodott, a szigorú Sandalfón-hagyományok legnemesebb szellemében.

Santiago kiválóan képzett teológus, nemcsak a Bibliát és az apokrif iratokat ismeri behatóan, hanem az egyházatyák írásait és a skolasztikus irodalmat is. Az elmélet azonban nála elválaszthatatlan a gyakorlattól, összhangban az ősi és tiszteletre méltó Sandalfón filozófiával. Ahogy anyai nagybátyja, a bölcs Severo mester tanította: az élet és a halál kölcsönösen feltételezi egymást, szakadatlan körforgást alkotva. Az elhullottak teste táplálja az újonnan születőket, így az ölés nem más, mint lehetőség biztosítása a megújuló élet számára. Porból vétettünk és azzá leszünk; az Istentől elrendelt ciklus megbontása a legocsmányabb blaszfémia.

Akárcsak öreg tanítómestere, Santiago is nekromanta, ám mi sem áll tőle távolabb, mint az élőholtakkal való manipulálás. Ezt visszataszító, természetellenes elfajzásnak tekinti, és ahol csak találkozik vele, kíméletlenül felszámolja. A hagyományos nekromantáknak nem sok fű terem ott, ahol Santiago megjelenik; előfordult már, hogy inkább önként a Szent Inkvizíció kezére adták magukat, két rossz közül a kisebbiket választva. Az ő szakterülete ugyanis a bomlás és a rothadás: segít a pornak visszatérni a porhoz, hogy új élet sarjadhasson belőle. Rémálomba illő mágiájához képest a máglyahalál gyors és fájdalommentes alternatíva.


A komposztálás végső fázisa
(Hangulatzenéért kattints ide.)

Hiba volna azonban a fentiek alapján Santiagót holmi beesett mellű, kámzsás-köpenyes, eszelősen csillogó szemű mániákusnak elképzelni. Mint minden Sandalfón ifjú, ő is alapos katonai kiképzésben részesült, és tiszti rangban szolgált a hispán hadseregben: mi több, tizenkilenc éves korában ő volt a kasztíliai testőrezred birkózóbajnoka. Jól forgatja a fegyvert, és eszében sincs visszariadni a harctól: többször bizonyságot tett már róla, hogy személyes párbajban éppúgy veszedelmes ellenfél, mint a csatamezőn.

Előkelő születésénél fogva valamennyi európai udvarba bejáratos, de – bár az etikettet szigorúan betartja – az udvaroncok simulékonysága hiányzik belőle. Nyers modora és szókimondó viselkedése részben személyes hajlamait tükrözi, részben a katonai múlt öröksége. Egyes rokonaitól eltérően Santiago nem a kompromisszumok embere, hanem a határozott és egyértelmű cselekedeteké.

Ami a külsőségeket illeti, mindig kínos gonddal ügyel rá, hogy a megjelenése kifogástalan legyen, és mióta rádöbbent, mekkora szüksége van rá száműzött családjának, öltözködésében a frank módit követi, ezúton is hangsúlyozva kötődéseit. Az eredmény sajnos eléggé felemás lett, Sandalfón rokonai ugyanis elkönyvelték javíthatatlan frank piperkőcnek, a frank arisztokraták meg egy kissé komikus hispán pávának, aki reménytelen lemaradással igyekszik majmolni a legújabb paradysi divatot.

Megjegyzés: Santiago Carcosa alakja Clark Ashton Smith nekromantáit idézi reneszánsz köntösben, a dölyfös spanyol hidalgó történelmi toposzába oltva.

A mi pontjaink: (5/5)
A ti pontjaitok: (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://carcosa.blog.hu/api/trackback/id/tr972617485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása