Őrült Szent Náthán

2010.02.20. 10:00

„Imádkozzunk, testvéreim az Úrban!”
(Hangulatzenéért kattints 
ide vagy ide)

Náthániel Logothetész, az ezer éve született pelágiai zsoldosvezér korának meghatározó személyisége volt. Az ortodox világ szülötteként komoly karriert futott be a nyugati királyságokban. Az idegen, helyi kapcsolatoktól és érdekektől független kapitányt előszeretettel alkalmazták a nyugati hatalmasságok, mert a kor nyugati, barbár származású zsoldosaihoz képest kiszámíthatóbb és műveltebb volt.

Pályafutása során több önhatalmúvá vált zsoldossereget is levert, ezért kapta a Zsoldosverő és Gyilkosok Gyilkosa neveket. Náthániel az egyháznak is dolgozott, olyan esetekben, amikor a hívők nyáját farkasok prédálták. Legutolsó csatájában azonban – amit a scaniai félsziget fanatikus szómaevő sámánjai ellen vívott – csúnyán rajtavesztett. Bár a szektát sikerült eltörölni a föld színéről, de a serege java odaveszett, a kevés túlélő pedig kénytelen volt éhét a szekta gombakertjeiben csillapítani.

Öt évvel később Náthán egyedül keveredett elő északról, teljesen őrülten, és megtérve. A Gyilkosok Gyilkosa Isten békéjét hirdette, és prédikációi nyomán hasonló bűnös lelkek gyűltek köré, akikkel remeteéletet éltek.

Hagiográfiája szerint Náthán kimondottan a súlyos, halálos bűnben tévelygő lelkeket akarta megmenteni, a biztonság kedvéért elkülönítve őket az ártatlanoktól. Soha nem nézte le vagy irigyelte azokat, akiknek egyszerű, gondtalan élet jutott; úgy vélte, mindenki éppen akkora keresztet kap az életében, amekkorát megérdemel.

Náthánt rengeteg vízió gyötörte, melyek nagy része annyira apokrif volt, hogy a mai napig nem lehet eldönteni, teljesültek-e. Csodatételei közt szerepel a Haláltagadónak, egy halhatatlan démonnak a legyőzése puszta kézzel; egész pontosan Náthán lefejelte a démont, ragulevest csinált belőle, és megette.

Őrülete miatt olyan szintű kényszerképzetektől szenvedett, hogy sokan, akik beszéltek vele, azt hitték, hogy látja a Mennyek Országát, és bár teste a földön él, de a lelke a mennyben.

Szentté avatását az a tímárfiból lett egyházfő kezdeményezte, akinek Náthán nyolc éves korában megmondta, hogy egyszer az angyaltrónuson fog ülni.

A mi pontjaink: (4/5)
A ti pontjaitok: (4,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://carcosa.blog.hu/api/trackback/id/tr771762774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása